Informație de contact

SUPORT INFORMAȚIONAL

+373 22 270 044

program: de luni pînă vineri 08:00 - 17:00

Î.S. „Poşta Moldovei” a participat la şedinţa cu companiile de livrare express a trimiterilor poştale

10 Aprilie 2012
Ca urmare a demersului companiilor de livrare express a trimiterilor poştale: DHL, UPS şi TNT, pe data de 5 aprilie 2012, Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC) a convocat o şedinţă de lucru cu participarea specialiştilor ministerului, Î.S. „Poşta Moldovei” şi reprezentanţilor acestor companii. Şedinţa a fost prezidată de Mihaela Iacob, viceministru al tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor. În şedinţă au fost abordate probleme, ce ţin de cadrul legislativ din domeniul poştal, racordarea acestuia la tratatele internaţionale şi reglementarea prin licenţiere a bagajului neînsoţit.  
 
Referitor la problema elaborării legii poştei în redacţie nouă MTIC a informat operatorii companiilor DHL, UPS, TNT despre mersul elaborării proiectului de lege, la perfectarea căruia au participat activ şi reprezentanţii companiilor menţionate. Actualmente, se coordonează prevederea din proiectul de lege privind desemnarea autorităţii de reglementare a sectorului poştal. În cadrul şedinţei operatorii companiilor DHL, UPS, TNT au susţinut propunerea MTIC, prin care autoritatea de reglementare să fie atribuită MTIC. Această opţiune a fost aleasă în conformitate atât cu actele Uniunii Poştale Universale, cât şi cu Directiva UE 97/67/CE.
 
Referitor la problema abordată privind reglementarea prin licenţiere a bagajului neînsoţit operatorii companiilor DHL, UPS, TNT au fost informaţi despre punctul de vedere al MTIC asupra acestei probleme. Ministerul susţine iniţiativa legislativă, prin care urmează a fi excluse situaţii de corupţie şi diminuare a schemelor frauduloase de transportare pe cale rutieră a bagajului neînsoţit  şi consideră că, genul de activitate, care urmează a fi supus licenţierii, trebuie să fie legat de activitatea de transport rutier internaţional. Acest punct de vedere a fost susţinut şi de operatorii poştali – autorii demersului.
 
Participanţii şedinţei au constatat că, conjugarea eforturilor administraţiilor publice centrale şi a mediul antreprenorial în elaborarea cadrului reglementar  respectiv va fi doar în beneficiul consumatorilor de servicii.