Informație de contact

SUPORT INFORMAȚIONAL

+373 22 270 044

program: de luni pînă vineri 08:00 - 17:00

Guvernul a aprobat proiectul Legii Poştei

31 Octombrie 2012
În cadrul şedinței Cabinetului de Miniştri, din 31.10.12, a fost aprobat proiectul legii poştei, elaborat de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor în scopul asigurării cetăţenilor cu servicii poştale de calitate şi la preţuri accesibile.
 
Prezentând proiectul în şedinţă de Guvern, ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor Pavel Filip a menţionat că documentul defineşte serviciul poştal universal ca cel mai accesibil mod de comunicare şi promovează procesul de liberalizare treptată a serviciilor poştale în conformitate cu angajamentele asumate de ţara noastră în calitate de membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Sub monopolul statului va fi doar serviciul de trimitere de corespondenţă cu o greutate de până la 350 de grame. Pavel Filip a accentuat că, proiectul vine să armonizeze legislaţia naţională în domeniu cu exigenţele Comunităţii europene, inclusiv în contextul negocierii Acordului de creare a Zonei de liber schimb, aprofundat şi cuprinzător.
 
Cabinetul de miniştri a decis astăzi şi ajustarea tarifelor poştale. Astfel, tariful pentru expedierea unei scrisori de 20 de grame se va majora de la 1,20 lei la 1,75 lei. Potrivit autorilor, majorarea este dictată de creşterea preţului la materiale, combustibil, energie şi a cheltuielilor pentru retribuirea muncii. Noul tarif reprezintă costul real al serviciului, fără rentabilitate.
 
Sunt păstrate în continuare înlesnirile de 50% pentru biblioteci şi ediţiile periodice pentru copii, iar cecogramele (scrisori pentru nevăzători) sunt expediate gratuit din contul Î.S. "Poşta Moldovei". Potrivit statisticii, 90 la sută din scrisorile distribuite sunt expediate de agenţii economici şi doar 10% - de persoane fizice.