Informație de contact

SUPORT INFORMAȚIONAL

+373 22 270 044

program: de luni pînă vineri 08:00 - 17:00

Mesaj de felicitare a dlui Bishar A. Hussein, Director General UPU cu prilejul Zilei Mondiale a Poştei

8 Octombrie 2014
Serviciile poștale întotdeauna au constituit o forță motrică în activitatea și dezvoltarea economică.
Anume crearea Uniunii Poștale Universale, acum 140 de ani, a constituit cadrul multilateral pentru schimbul de documente și bunuri la nivel transfrontalier. Acest fapt a ajutat serviciile poștale să-și deschidă calea pentru comerțul global.
Astăzi, Poșta este gata să joace un rol important în noua undă de globalizare, care a rezultat în urma dezvoltării Internetului, și prevede o incluziune mai profundă a cetățenilor din întreaga lume.
 
Pentru o jumătate din populația care locuiește în zonele rurale, rețeaua poștală dispune de toate posibilitățile pentru deservirea acesteia. De exemplu, în Africa, în zona Sub-Sahariană, 80% din oficiile poștale sunt localizate în orășele mici și zone rurale, unde locuiește majoritatea populației.
Pentru prosperitatea serviciilor poștale, conectivitatea la rețelele electrice și Internet este esențială, în special în țările în curs de dezvoltare, unde doar 32 % din populație au acces la rețeaua Internet.
 
Rețeaua poștală globală constituie un atu extraordinar pentru extinderea razei digitale - nu doar pentru beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor, dar, de asemenea, pentru guverne, agenții de dezvoltare și alte părți interesate care sunt în căutarea de soluții pentru numeroasele provocări cu care se confruntă lumea noastră.
 
Potrivit Băncii Mondiale, oficiile poștale reprezintă cei mai eficienți furnizori de servicii de remitențe, față de bănci și operatori de transferuri bănești. Poșta este plasată pe locul doi printre cei mai mari contribuabili financiari după bănci, cu o populație de 1 miliard de oameni care dețin un cont poștal. Și, de asemenea, există noi oportunități privind comerțul electronic transfrontalier. Deși această afacere este încă relativ nouă, vânzările on-line la nivel mondial ar trebui să atingă valoarea de 1500 miliarde de dolari până la sfârșitul anului. Cel mai adesea, achizițiile online sunt livrate prin Poștă.
 
Activitățile poștale stimulează economia globală și îmbunătățesc nivelul de trai al populației. Iar cele peste 640.000 de oficii poștale din întreaga lume, se află în zone accesibile pentru toți cetățenii.
 
Prin creșterea conectivității rețelelor electrice și Internet la oficiile poștale, guvernele pot să se asigure că oficiile poștale vor contribui enorm la accesul populației din mediul rural la toate tipurile de servicii financiare, sociale și economice.
 
Deoarece piața de comunicații se află într-o continuă dezvoltare, consider că sectorul poștal dispune de oportunități mari, mai ales în această nouă lume globalizată.
Vin cu un apel către guverne de a continua investițiile în rețelele poștale naționale, astfel încât cetățenii și întreprinderile să poată beneficia în continuare de serviciile celei mai mari instituții publice la cele mai accesibile prețuri.

Vă doresc o Zi Mondială a Poștei fericită.