Informație de contact

SUPORT INFORMAȚIONAL

+373 22 270 044

program: de luni pînă vineri 08:00 - 17:00

Lansarea oficială a serviciului de transfer de bani între “Poșta Italiană“ și ÎS “Poșta Moldovei“

20 Octombrie 2014
Astăzi, a avut loc lansarea oficială a unui nou serviciu de transfer bănesc internațional, realizat între serviciile poștale din Republica Moldova și Italia.
 
La eveniment au participat Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova, Dl Dorin Drăguțanu, Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dl Enrico Nunziata, ES Ambasador al Italiei în Republica Moldova, Dl Pavel Filip, Ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Dl Antonio Polosa, Șef al Misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație în Republica Moldova, Dl Serghei Năstas, Director General al Î.S. ”Poșta Moldovei”, Dna Elena Restano,
 
Responsabilă pentru Transferuri Internaționale de Bani, Poșta Italiană,  Dl Victor Lutenco, Șef al Biroului pentru Relații cu Diaspora oaspeți și parteneri.
 
„Este un lucru enorm, astfel încât cetățenii noștri să vadă încă un beneficiu în urma faptului că noi preluăm standarde europene. Este un prim Acord, urmează să intre în vigoare Acorduri cu Spania, Portugalia, sper să continue și cu alte țări. Sper foarte mult să reușim să implementăm și cu țările din Est. Drept urmare, banii vor veni acasă pe cale legală, evitând schemele care sunt, deseori, periculoase, iar costurile sunt minime raportat la ce s-a plătit până acum.
Sper ca pasul următor să fie inițierea negocierilor pe Acordul cu asistență socială”, a menționat Prim-ministrul Iurie Leancă la evenimentul de lansare.
 
Acest serviciu este posibil, în urma unui acord semnat între operatorii poștali din Republica Moldova și din Italia, care permite efectuarea transferurilor bănești prin intermediul a peste 9000 de oficii poștale italiene către 1148 oficii poștale din Moldova.
 
În cadrul evenimentului de lansare, Pavel Filip, Ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor a declarat: ”Din 6 octombrie, prin Poșta Moldovei se efectuează transferuri bănești din Italia la un comision de numai 5 euro.  Acum oamenii nu mai sunt nevoiți să meargă în centrul raional pentru a primi la bancă transferurile făcute de rude de peste hotare, ci pot recepționa banii la oficiul poștal din localitate, în valută sau în lei. Este o acțiune care vine în confortul cetățeanului și se înscrie perfect în planul de reformare a activității Î.S. ”Poșta Moldovei”. În curând, astfel de transferuri bănești vor putea fi făcute din Spania și Portugalia, unde, de asemenea, muncesc mulți moldoveni”.
 
Începând cu data de 6 octombrie, 2014, cetățenii Republicii Moldova care locuiesc în Italia au posibilitatea să trimită bani acasă, la un comision de doar 5 Euro pentru orice sumă de până la 1000 Euro.
”Chiar din primele zile de la lansarea acestui serviciu au fost înregistrate rezultate încurajatoare și am convingerea că în scurt timp va deveni cea mai preferată modalitate de transmitere a banilor de către diaspora moldovenească din Italia”, a spus ES Enrico Nunziata, Ambasador al Italiei în Republica Moldova.
 
Pentru a solicita așa un serviciu, este suficientă deplasarea la oricare dintre cele 9000 oficii ale Poștei Italiene cu prezentarea unui document de identitate valabil și a numărului fiscal al persoanei. Suma transferată va putea fi ridicată de beneficiari în termen de 48 de ore din momentul efectuării transferului din Italia.
 
Destinatarii plății din Moldova vor avea posibilitatea să își ridice banii în euro sau în lei moldovenești.
”Proiectul dat este foarte important pentru accesul cetățenilor noștri la servicii ieftine și sigure de transfer bănesc internațional. Rețelele vaste ale oficiilor poștale din Italia și Republica Moldova sporesc comoditatea acestui serviciu.
 
Sunt sigur că transferurile bănești prin oficiile poștale vor avea succes”, a menționat Dorin Drăguțanu, guvernator al Băncii Naționale a Moldovei.
Serviciul dat va contribui la îmbunătățirea capacității prestatorilor naționali de servicii de transfer bănesc din Republica Moldova în vederea diversificării canalelor de transfer existente și a asigurării transparenței, precum și la reducerea costurilor, prin stabilirea unor servicii eficiente și durabile de transfer bănesc internațional între Italia și Republica Moldova. 
 
“Lansarea acestui serviciu este un pas important pentru Poșta Moldovei oferind servicii poștal-financiare în fiecare localitate a Moldovei, asigurînd accesul locuitorilor pe întreg teritoriul ţării la servicii accesibile şi calitative de transferuri băneşti. Acest proiect realizat este unul din acțiunile strategice care ar duce la creşterea imaginii instituţiei, majorarea nivelului de satisfacţie al clienţilor şi nemijlocit la continuitatea dezvoltării întreprinderii”, a declarat Dl  Serghei Năstas, Director General al Î.S. ”Poșta Moldovei”. ”Ceea ce face subiectul evenimentul de astăzi extrem de important și relevant, în special pentru organizația noastră, este faptul că o mare parte a cetățenilor din Republicii Moldova locuiesc și lucrează în prezent peste hotare, oferind suport pentru familiile lor rămase în Moldova. Valoare mare a remitențelor, care a constituit mai mult de 1,6 miliarde USD în 2013, primite de gospodăriile de migranți din Republica Moldova, pot fi canalizate în mod corespunzător pentru dezvoltare, ceea ce constituie un subiect al serviciilor și culturii financiare mai bune pentru migranți și familiile lor”, a spus Antonio Polosa, Șef al Misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație în Republica Moldova.
 
Lansarea acestui serviciu reprezintă o realizare importantă mai ales în context național având în vedere procesul de apropiere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.