Informație de contact

SUPORT INFORMAȚIONAL

+373 22 270 044

program: de luni pînă vineri 08:00 - 17:00

Cînd scrisorile schimbă vieți! Maratonul scrisorilor 2014

10 Decembrie 2014
Astăzi, la Oficiul Poştal MD-2012,  Amnesty International Moldova a lansat Maratonul Scrisorilor pentru Drepturile Omului – un eveniment care reuneşte oamenii din zeci de ţări ale lumii, care scriu mesaje întru susţinerea persoanelor ale căror drepturi sunt lezate. Este un eveniment similar cu cel care a pus bazele creării Amnesty International, cu 53 de ani în urmă.
 
Toţi doritorii sunt invitaţi să vină la Oficiul Poștal MD-2012 şi să semneze scrisori întru susţinerea următoarelor persoane:
 
  • Raif  Badawi a fost condamnat la 10 ani de pușcărie și la 1000 lovituri cu biciul după ce a început un forum online pentru dezbateri sociale și politice în Arabia Saudită.
  • Paraskevi Kokoni este de etnie romă și locuiește în Grecia. Ea și nepotul său, care are dizabilități mentale, au fost bătuți violent într-un atac rasist. Suspecții trebuie să fie judecați cât de curând; motivul rasist al atacului fiind ignorat pe parcursul investigațiilor.
  • Liu Ping, militantă pentru drepturile omului, a fost condamnată la şase ani şi jumătate de închisoare în 2014, după organizarea unui eveniment prin care a cerut guvernului chinez să intensifice lupta împotriva corupţiei. Ea este unul din mulţi alţii din China persecutaţi pentru legăturile lor cu Mişcarea Noilor Cetăţeni (New Citizens` Movement).
  • Erkin Musaev, fost angajat ONU a fost acuzat pe nedrept de spionaj, apoi torturat şi închis pentru 20 de ani după o serie de procese de judecată inechitabile în Uzbekistan.
 
Cristina Pereteatcu, Director Executiv Amnesty International Moldova: „Rămânem în continuare luptători pașnici pentru Drepturile Omului, încrezători în puterea peniței. An de an, ne convingem că o scrisoare, o semnătură poate schimba o viață dar și responsabiliza un guvern represiv. Desfășurăm această acțiune deja al 4-lea an în Republica Moldova, iar numărul persoanelor ce se implică crește semnificativ, în special în rândul elevilor”.
 
Sergiu Batiușca, Director general adjunct al Î.S. „Poşta Moldovei": „Î.S. ”Poșta Moldovei”, deja al treilea an consecutiv, susține, în calitate de partener, acțiunile Amnesty International Moldova, în cadrul ”Maratonului Scrisorilor”. În anul precedent, prin intermediul instituției noastre, au fost expediate în jur de 5000 de scrisori, întru susţinerea persoanelor a căror drepturi au fost încălcate. Ne-am alăturat la evenimentul dat, ca să asigurăm circuitul scrisorilor și în același timp ne bucurăm că avem posibilitatea de a susţine şi promova Drepturile Omului”.
 
În anul curent Maratonul Scrisorilor pentru Drepturile Omului este desfăşurat în Republica Moldova în perioada 10-17 decembrie. Amnesty International Moldova a lansat Maratonul la Chișinău de ziua sa, când sărbătorește 21 de ani de activitate în Republica Moldova. Fiecare doritor poate veni până la data de 17 decembrie la Oficiul Poștal MD-2012 pentru a trimite un mesaj autorităţilor din Arabia Saudită, Grecia, China și Uzbekistan solicitându-le să asigure respectarea drepturilor omului. De asemenea, scrisorile pot fi semnate on-line, pe site-ul http://www.amnesty.md/maraton/.
 
Ideea unui maraton al scrisorilor pentru drepturi aparţine membrilor Amnesty din Polonia, care au organizat primul eveniment de acest gen în anul 2001. Impactul acestei acţiuni a fost atât de mare, încât membrii Amnesty din mai multe ţări au urmat exemplul activiştilor polonezi şi astfel, Maratonul Scrisorilor a devenit un eveniment global.
 
Contact:
Violeta Terguţă, ofiţer de presă Amnesty International Moldova
+373 22 83 58 08 ext. 14