Informație de contact

SUPORT INFORMAȚIONAL

+373 22 270 044

program: de luni până vineri 08:00 - 17:00

A fost lansat Proiectul PAPI în comun cu UIT

6 Mai 2010
Astăzi, în satul Lozova, raionul Străşeni a fost deschis primul Punct de Acces Public la Internet pe bandă largă, în incinta oficiului poştal din această localitate. La acest eveniment au participat Alexandru Oleinic, Ministrul Dezvoltării Informaţionale şi Comunicaţiilor, Vladimir Ceban, Director general al Î.S. "Poşta Moldovei", Hamadoun I. Touré, Secretar general al UIT.
 
Proiectul-pilot de lansare a 20 de puncte de acces public la Internet pe bandă largă în oficiile poştale din localităţile rurale ale Republicii Moldova, este considerat de experţii internaţionali şi locali drept unul de succes şi care trebuie să fie continuat până la asigurarea accesului la spaţiul web a populaţiei din toate localităţile ţării. Aceste afirmaţii au fost făcute astazi în cadrul vizitei Secretarului General al UIT (Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor), Hamadoun I. Touré şi Ministrului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicării, Alexandru Oleinic, în satul Lozova unde oaspeţilor de peste hotare le-a fost prezentat unul din punctele de acces public la Internet pe bandă largă.
 
Alexandru Oleinic, Ministerul TIC, a menţionat că "asigurarea accesului populaţiei la internet pe bandă largă, în special în localităţile rurale, este una dintre priorităţile MTIC la momentul actual. Aceste puncte ar oferi populaţiei, pe lângă accesul la internet, şi accesul la o bază largă de servicii din cadrul proiectului e-Guvernare. Astfel, am debirocratiza la maxim procesul de obţinere a unor informaţii, certificate sau chiar a depunerii documentelor pentru obţinerea actelor de identitate. Toate aceste servicii ar putea fi accesate de la compiuterele din centrul de acces public la internet pe banda largă".
 
Proiectul-pilot "Crearea a 20 de puncte de acces public la Internet pe bandă largă în localităţile rurale ale Republicii Moldova" este un proiect implementat în baza Acordului între Ministerul Dezvoltării Informaţionale şi Comunicaţiilor, Î.S. „Poşta Moldovei" din R.Moldova şi Uniunea Internaţională în Telecomunicaţii. Valoarea proiectului pilot este de 205 mii USD, inclusiv - 100.000 USD - contribuţia UIT, iar 105 mii USD - contribuţia Î.S. „Poşta Moldovei". Obiectivul de bază a acestui proiect este crearea punctelor de acces public la Internet în localităţile rurale selectate, pentru a fi dotate cu toate cele necesare din punctul de vedere al tehnologiilor moderne de comunicaţii prin bandă largă.