Informație de contact

SUPORT INFORMAȚIONAL

+373 22 270 044

program: de luni până vineri 08:00 - 17:00

România – Republica Moldova, 20 de ani de relaţii diplomatice

11 Octombrie 2011
În urmă cu douăzeci de ani, la 27 august 1991, Republica Moldova şi-a proclamat independenţa, iar după două zile au fost stabilite relaţii diplomatice la nivel de ambasadă între România şi Republica Moldova.
 
Pe 11 octombrie 2011, atât la Bucureşti cât şi la Chişinău au fost puse în circulaţie de Romfilatelia şi Întreprinderea de Stat Poşta Moldovei, mărcile poştale ale emisiunii filatelice comune România - Republica Moldova: 20 de ani de relaţii diplomatice.
 
Marca poştală cu valoarea nominală de 3,10 lei reproduce imaginea Arcului de Triumf din capitala României, ridicat pentru a comemora jertfa ostaşilor români căzuţi pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial şi pentru a cinsti memoria celor care au înfăptuit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
 
Porţile Sfinte din Chişinău sunt ilustrate pe marca poştală cu valoarea nominală de 1,00 Leu. Acestea grupează pe o axă de simetrie Catedrala Naşterii Domnului, Clopotniţa, Piaţa Marii Adunări Naţionale şi clădirea Guvernului Republicii Moldova. Monumentul care face parte din ansamblul zonei, a fost construit în perioada 1840-1841 pentru a marca o victorie a armatelor ruseşti într-o bătălie cu armatele Imperiului Otoman, proiectul fiind elaborat de Luca Zauskevici, arhitectul şef al Chişinăului.
 
Această nouă emisiune comună realizată de Î.S. „Poşta Moldovei" în comun cu Romfilatelia demonstrează încă o dată rolul de promotor al valorilor culturale, naţionale şi internaţionale, rol pe care instituţiile şi le-au asumat încă de la înfiinţare.
 
Pentru punerea în circulaţie a emisiunii comune România - Republica Moldova, au fost invitaţi Viceministrul Tehnologiei Informaţie şi Comunicaţiilor, doamna Mihaela Iacob,  ambasadorul Romaniei in Republica Moldova, domnul Marius Lazurcă, oficiali ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al RM, doamna Cristina Popescu, Director general Romfilatelia,  domnul Vladimir Ceban, Director general al Î.S. „Poşta Moldovei", etc.
 
Tot astăzi, la 11 octombrie 2011, la Chişinău, şi-a început lucrul seminarul filatelic pentru ţările Europei de Est şi Balcanice, organizat de Uniunea Poştală Universală în comun cu Î.S. „Poşta Moldovei", în cadrul căruia participanţii seminarului vor acumula tehnici şi cunoştinţe noi în domeniul filatelic, precum şi vor avea posibilitate de a efectua schimb de experienţă.
 
La seminarul filatelic desfăşurat la Chişinău, în perioada 11-13 octombrie 2011, participă reprezentanţi ai Uniunii Poştale Universale (Elveţia), Franţa, Croaţia, Bulgaria, Slovenia, Slovacia, Armenia, Macedonia, România, Olanda, etc.
Vizualizări: 124