Informație de contact

SUPORT INFORMAȚIONAL

+373 22 270 044

program: de luni până vineri 08:00 - 17:00

În atenția clienților care solicită trimiteri de pe site-ul AliExpress

3 Februarie 2020
Beneficiarii AliExpress-ului sunt supuși riscului de contaminare cu infecția Coronavirus (2019-nCoV)?
 
Alerta provocată de riscul transmiterii infecției Coronavirus (2019-nCoV) a panicat și cetățenii Republicii Moldova, care pun numeroase întrebări în spațiul public despre modul de transmitere a temutului virus.
 
Mai mult ca atât, beneficiarii platformei de comerț electronic AliExpress sunt speriați că circuitul poștal ar putea fi o sursă de transmitere a noului Coronavirus (2019-nCoV).
 
În contextul dat, Uniunea Poștală Universală a expediat scrisoarea circulară tuturor Țărilor-membre prin care informează că operatorul poștal desemnat din China informează țările membre ale UPU, dar și operatorii desemnați că, pentru a preveni riscul de transmitere și răspândire ulterioară a noului coronavirus (2019-nCoV), Administrația Poștală din China a primit instrucțiunea Guvernului chinez, prin care este impusă să dezinfecteze toate trimiterile poștale destinate provinciei Wuhan, sau care o tranzitează, la centrul său de procesare.
 
Pentru trimiterile internaționale: Poșta de scrisori, colete și EMS, care sunt destinate provinciei Hubei (codurile poștale 430000-449999), Administrația Poștală din China va contacta telefonic destinatarii, în vederea stabilirii preferinței de livrare. Acești pași vor conduce la întârzierea prelucrării și livrării tuturor trimiterilor poștale.
 
Ce măsuri a luat ”Poșta Moldovei”?
 
Î.S. ”Poșta Moldovei” a luat decizia de suplimentare a măsurilor de igienă și protecție a personalului implicat în prelucrarea coletelor provenite din China, prin dotarea cu mănuși, măști de unică folosință și echipament. Adițional, s-au instalat lămpi ultraviolet cu cuarț pentru dezinfectarea încăperilor în care se prelucrează trimiterile poștale.
 
Sub acest aspect, am solicitat susținerea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică în vederea obținerii și altor recomandări de implementare a măsurilor de protecție și prevenire a răspândirii flagelului.
 
Astăzi, 31 ianuarie 2020, am primit o reacție oficială din partea Agenției, care ne-a asigurat că nu există riscul contaminării cu infecția coronavirus.
 
Î.S. ”Poșta Moldovei” va informa suplimentar clienții despre evoluția situației.
 
În conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru prevenirea cazurilor de infecție cu Coronavirusul de tip nou, (2019-nCoV) în rândul populației vizează reducerea riscului de transmitere a infecțiilor respiratorii acute în timpul deplasării în sau din zonele afectate prin:
 
  • evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute;
  • spălarea frecventă a mâinilor, în special după contactul direct cu persoanele bolnave sau cu mediul în care se află aceștia;
  • evitarea contactului strâns cu animale de la ferme și suprafețele care vin în contact cu animalele în teritoriile unde s-au înregistrat cazuri de boală;
  • persoanele cu simptome de infecție respiratorie acută trebuie să respecte eticheta tusei (mențineți distanța, acoperiți nasul și gura în timpul tusei și strănutului, spălați-vă pe mâini).

 

De asemenea, se recomandă evitarea călătoriilor în țările unde se înregistrează cazuri de infecție cu Coronavirusul de tip nou.