Informație de contact

SUPORT INFORMAȚIONAL

+373 22 270 044

program: de luni până vineri 08:00 - 17:00

Află informații despre statutul real al trimiterilor poștale

26 Mai 2020
În contextul situației create de Covid-19, la nivel global, activitatea poștală a fost blocată, iar toate cursele aeriene regulate au fost reduse la minimum, sau chiar suspendate. Astfel, trimiterile Internaționale sunt blocate în zonele de tranzit, din lipsa curselor aeriene.
 
Un volum destul de semnificativ (circa 93580 kg) cu destinația Moldova, rămâne încă a fi blocat în depozitele țărilor de origine. Cel mai mare volum înregistrăm în China – 42943 de kg, urmată de Germania - 10982 de kg, Franța - 597 de kg, Marea Britanie -3189 de kg, Israel - 1529 de kg, Olanda – 4800 kg; Singapore 4982, Turcia 3700 kg și alte.
 
Trimiterile Internaționale se clasifică în două categorii, trimiteri simple, care nu se înregistrează și trimiteri recomandate care sunt înregistrate conform unui număr de identificare (COD cu bare)
 
Astfel, localizarea trimiterilor poştale simple nu este posibilă, deoarece numărul de urmărire al acestora nu corespunde standardelor internaţionale. Acestea se expediază prin poştă pe cale obişnuită (fără înregistrare) şi se distribuie în adresa destinatarilor prin intermediul cutiilor şi căsuţelor poştale de abonament sau se livrează la ghișeul oficiului poștal, fără semnătură. Din aceste considerente, localizarea unei trimiteri simple nu este posibilă, iar primirea/neprimirea acesteia nu poate fi confirmată sau infirmată. La sosirea acestora în oficiile poştale, destinatarii sunt informaţi despre parvenirea trimiterilor prin avizul de sosire f.22 în cutiile poștale sau SMS atunci când pe colet este indicat numărul de telefon. În cazul în care trimiterea nu a ajuns la oficiul poștal, înseamnă că, nu a ajuns în țară, se află în zona de tranzit, fapt pentru care este necesar sa luați legătură cu expeditorul.
 
Pentru trimiterile recomandate (înregistrate), clienții au posibilitatea să urmărească statutul aflării lor prin Track & Trace conform unui număr de urmărire, exemplu - CP157203079CN, care au indicatorul „R” pentru recomandată, „C” pentru colet, „E” pentru trimitere EMS sau „V” pentru pachete cu valoare declarată, urmat de 9 cifre, şi de codul aferent ţării de origine (CN - China, SG – Singapore).
 
Detalii referitor la statutul trimiterii de pe diverse site-uri de urmărire precum, https://www.17track.net/en sau https://www.track-trace.com/ sunt transmise de catre transportator în regim automat, peste o anumită perioadă de timp, fără însă a confirma faptul sosirii trimiterii în țara de destinație.
 
Poșta Moldovei este responsabilă doar de informația plasată pe site-ul oficial - http://posta.md/ro, iar la rubrica http://posta.md/ro/tracking - găsiți informații despre statutul real al trimiterilor poștale .
Pentru expedierea și recepționarea trimiterilor internaționale, Î.S. Poșta Moldovei deține contracte de colaborare cu mai multe companii aeriene. Unele curse aeriene rămân suspendate până la data de 30 iunie 2020. Alți operatori nu au anunțat când vor iniția cursele aeriene. Zilnic, Poșta Moldovei întreprinde toate măsurile necesare pentru a obține informații despre reluarea curselor avia, dar și despre o eventuală colaborare cu companiile care organizează cursele charter.
 
Referitor la cursele Charter, precizăm că, unele curse organizate nu acceptă la bord trimiteri poștale întrucât acestea sunt destinate strict pentru transportul de pasageri. Un alt motiv ar fi faptul lipsei unui birou de schimb poștal în aeroportul de decolare.
 
În continuare Poșta Moldovei primește colete și poșta de scrisori pe cale terestră, în urma colaborării cu Poșta Română și Ukrposhta. La moment în oficiile Î.S. Poșta Moldovei sunt peste 6000 de trimiteri poștale care urmează să fie ridicate de către beneficiari. Aceștia au fost anunțați despre prezența coletelor printr-un mesaj la telefon sau un aviz de informare trimis la domiciliu. În cazul în care trimiterile poștale nu sunt ridicate în termenul stabilit, acestea vor fi trimise înapoi la Centrul de Prelucrare și Transportare a Poștei din Chișinău, iar ulterior vor fi returnate expeditorilor.
 
 
 
Vizualizări: 1,310