Informație de contact

SUPORT INFORMAȚIONAL

+373 22 270 044

program: de luni până vineri 08:00 - 17:00

Î.S. “Poșta Moldovei” amplifică emisiile de mărci poștale

31 Iulie 2020
 
Î.S. ”Poșta Moldovei” continuă editarea timbrelor poștale, de această dată cu mici modificări, dar conform Planului emisiunilor de mărci poștale pentru anul 2020, ținând cont de necesitățile Întreprinderii și specificul acestei perioade de pandemie.
 
Astfel, drept urmare a stopării traficului poștal internațional, dar și a sistării activității majorității agenților economici și partenerilor naționali și internaționali, volumul trimiterilor poștale interne și internaționale s-a redus considerabil. De asemenea, ca urmare a situației create de Covid-19 la nivel global, în conformitate cu Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 1 din 18 martie 2020, Î.S. ”Poșta Moldovei” s-a focusat primordial pe acordarea serviciilor de necesitate stringentă. Totodată, instituția a întreprins toate măsurile de rigoare pentru a fi asigurate drepturile legitime ale cetățenilor la primirea plăților sociale și remitențelor. Drept urmare acestor factori, o serie de timbre, preconizate pentru anul curent, cum ar fi ”Sfintele paști” și ”Jocurile Olimpice de vară - Tokyo” nu au fost tipărite, fiind ajustat astfel calendarul de tipar, posibilitate prevăzută de Legea comunicațiilor poștale nr. 36/2016 (Anexa nr. 2).
 
În același timp, Directorul Î.S. ”Poșta Moldovei”, Vitalie ZAHARIA, a comunicat, că “Poșta Moldovei nu a sistat tiparul timbrelor, precum se încearcă a vehicula în unele surse de informare. Astfel, până în prezent a fost emisă seria de mărci “Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului”, în cantitate de 75 mii unități. Alte tematici precum “Europa 2020 – Rutele poștale vechi” și timbrele “Bucătăria tradițională. Deserturi” au fost deja tipărite și urmează să fie puse în circulație începând cu săptămâna viitoare. Între timp, se pregătește tiparul pentru timbrele cu tematica ”ONU: 2020 - Anul Internațional al Sănătății Plantelor”.
 
În luna septembrie, vor fi emise seriile “Bucătăria tradițională. Deserturi”, ”Mănăstirea Vărzărești – 600 de ani” și ”Parcuri și grădini publice”. Pentru luna octombrie este preconizată tipărirea seriilor de mărci ”Personalități care au schimbat istoria lumii”, ”Lunile anului în tradiție populară” (coliță cu 3 mărci) și ”Organizația Națiunilor Unite- 75 de ani”. În noiembrie - ”30 de ani de la adoptarea Stemei și a Drapelului de Stat al Republicii Moldova”, dar și marca ”Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor”. Pentru luna decembrie, este preconizată emiterea mărcii ”Crăciunul”.
 
Totodată, administrația Î.S. ”Poșta Moldovei” a organizat o licitație publică, în rezultatul căreia a fost selectată compania care va tipări produsele după indicii preț-calitate. În rezultatul acestui tender transparent, Î.S. ”Poșta Moldovei” a înregistrat o economie de cca 40% față de perioadele anterioare, ceea ce constituie cca 800 de mii de lei. “Cu regret, trebuie să constatăm faptul, că administrațiile precedente au încheiat contracte cu prețuri exagerate și tiraje mari, neargumentate, acestea generând întreprinderii pierderi de zeci de milioanele de lei, dar și stocuri enorme de timbre neutilizate până în prezent. Astfel, pentru a nu irosi banii publici și pentru a realiza economii, asigurarea circuitului poștal cu efecte poștale, inclusiv cu timbre, în prima jumătate a acestui an a fost posibilă prin utilizarea stocurilor existente”, a menționat Directorul Î.S. ”Poșta Moldovei”, Vitalie ZAHARIA.
 
Precizăm, că informațiile vehiculate în presă precum că Î.S. ”Poșta Moldovei” a stopat procesul de editare a mărcilor poștale sunt dezinformări și încercări de denigrare a imaginii Întreprinderii de către cei, cărora nu le convine faptul că noua conducere respectă principiul legalității, transparenței și imparțialității. Rugăm insistent, persoanele care distribuie astfel de informații să se abțină sau să verifice informația din surse de încredere.
 
Totodată, ne adresăm cu respect către toți filateliștii, care beneficiază de produsele emise de Î.S. ”Poșta Moldovei” și cu care Întreprinderea a avut o colaborare frumoasă pe parcursul anilor, să fie înțelegători și să se abțină de la expuneri calomnioase în adresa instituției și a administrației, care de mai bine de jumătate de an contribuie intens la schimbarea imaginii și a tot ceea ce înseamnă îmbunătățirea procesului tehnologic poștal, inclusiv filatelic, din cadrul Î.S. “Poșta Moldovei”, ci din contra, să susțină toate inițiativele și să vină cu propuneri creative.
 
Planul emisiunilor de mărci poștale pentru anul 2020, în redacție nouă poate fi vizualizat pe site-ul filatelia.md. Despre data și locul punerii în circulație a acestora, vom informa suplimentar.
 
Vizualizări: 1,211