Informație de contact

SUPORT INFORMAȚIONAL

+373 22 270 044

program: de luni până vineri 08:00 - 17:00

Echipa E-Commerce a Poștei Moldovei a avut o întrevedere cu Sergiu Railean, Ministrul Economiei și Infrastructurii

21 Septembrie 2020

   Reprezentanții Î.S.„Poșta Moldovei” și reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova s-au întrunit într-o ședință, în cadrul căreia au discutat despre acțiunile întreprinse de către Î.S.„Poșta Moldovei” în vederea împlementării Platformei E-Commerce. La întrevedere au participat și Sergiu Railean, Ministru al Economiei și Infrastructurii, Vitalie Tarlev, Secretar de Stat, dar și Vitalie Zaharia, director general al Î.S.”Poșta Moldovei”.

     Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean a menționat că „Ministerul vine în susținerea proiectului pe componenta interacțiunii cu businessul mic și mijlociu, în urma căruia, acest domeniu, va căpăta un nou suflu. Astfel, vom oferi posibilitate clienților, agenților economici, reprezentanților businessului mic și mijlociu să-și plaseze spre comercializare produsele pe cele mai mari și importante platforme de comerț on-line din lume. În rezultat, vom contribui la creșterea competitivității produselor moldovenești și la promovarea exportului de produse autohtone. Acest lucru va fi posibil prin interacțiunea tuturor instituțiilor de stat responsabile, precum Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Finanțelor, Agenția de Guvernare Electronică, inclusiv a partenerilor de dezvoltare - Proiectul USAID Moldova Structural Reform Program, Banca Mondială în Moldova ș.a.”.

     În contextul dezvoltării Comerțului Electronic, în ultima perioadă, Î.S.”Poșta Moldovei” a reușit să realizeze un șir de acțiuni fiind cele mai stringente în împlementarea proiectului.

     Înteracțiunea cu Serviciul Vamal, a generat succese în privința aplicări sistemului de declarații vamale electronice CDS al UPU, pentru toate categoriile de trimiteri poștale cu conținut de marfă (EMS – poșta rapidă, colete, pachete mici). Totodată, s-a discutat asupra ajustării sistemului informațional vamal, dar și în vederea obținerii unui agent autorizat în cadrul întreprinderii ce vor facilita procedura de vămuire a trimiterilor poștale și va reduce timpul de prelucrare și de livrare a acestora.

     În aceeași ordine de idei, între timp s-a dus tratative cu Agenția de Guvernare Electronică, în vederea semnării unui memorandum pentru dezvoltarea în comun a proiectelor ce țin de digitalizarea economiei naționale, cum ar fi dezvoltarea sistemelor de plată fără numerar și soluții pentru dezvoltarea comerțului online.

     Un alt factor important al serviciului E-Commerce este și sistemul de urmărire și localizare a trimiterilor poștale. Acesta prezintă statutul trimiterii pe tot parcursul fluxului tehnologic, și utilizat până în prezent este în proces de actualizare a unei versiuni IPS 2020 în comun cu reprezentanții UPU .

    La fel de importante sunt și certificatele internaționale cu privire la implementarea standardului internațional UPU (S42) – standard internațional de adrese poștale și (S58/59) – standard securitate poștală, care vor fi obținute în curând în urma realizării obiectivelor din cadrul proiectului regional al UPU privind pregătirea operațională pentru comerț electronic (ORE).

     Între timp, a fost semnat cu succes acordul de schimb de trimiteri poștale E-Commerce cu operatorul desemnat Hong-Kong. Î.S.”Posta Moldovei” recepționează mărfuri și de pe platforma electronică JOOM. Urmează să aplicăm exemplul dat cu Germania, Malayzia, Singapore, Turcia, SUA ș.a.

     La moment, Î.S.”Posta Moldovei” este in proces de încheiere a unui parteneriat trilateral cu companiile MEEST și ROSAN, privind recepționarea și distribuirea trimiterilor de pe mai multe platforme electronice ca Zara, H&M, Mango, IHerb.

     În cadrul întrevederii, au fost discutate și alte propuneri, cu scop de a spori și fortifica procesul de implementare a serviciului E-Commerce, dar totodată, pentru i se asigura o bună funcționalitate a acestuia.

     La rândul său, Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean a apreciat acțiunile întreprinse de către Î.S. „Poșta Moldovei” și a reiterat susținerea Ministerului Economiei și Infrastructurii în dezvoltarea acestei platforme.

     Totodată, directorul general al Î.S.„Poșta Moldovei”, Vitalie Zaharia a declarat, că pentru următorii patru ani, întreprinderea are un Plan de acțiuni, ambițios numit ”Poșta Viitorului”. Acesta prevede proiecte investiționale de dezvoltare a infrasctructurii și de îmbunătățire a calității serviciilor. Treptat, vor fi implementate toate proiectele propuse în planul de dezvoltare, care vor poziționa întreprinderea la cel mai înalt nivel de eficiență, disciplină financiară și profitabilitate, obținând din partea clienților o percepție pozitivă și notorie”.

 

 

Vizualizări: 493